dagje uitvakantietips

Op vakantie is een creditcard een must-have!

Tegenwoordig is een creditcard bijna onmisbaar als je op vakantie gaat. De voorbereiding op je reis begint natuurlijk thuis al bij het kiezen van de bestemming. Als je weet waar je heen wilt, dan kun je een hotel of vliegticket gaan boeken. Zoals je misschien wel eens gemerkt hebt, is bij veel internationale websites vaak de enige of meest gebruikte betaalmethode de creditcard.

Al je aankopen met creditcard zijn verzekerd van levering. Dus koop jij een camera voor op vakantie maar die wordt niet geleverd, of boek je een hotel wat plotseling afbrandt, dan zijn je aankopen verzekerd en krijg jij je geld terug. Daarnaast heb je bij veel creditcards ook een verzekering voor diefstal en of verlies.

Wanneer gebruik je een creditcard op vakantie?

Een van de mementen waar erg veel met creditcard wordt betaald is bij autoverhuur bedrijven. Dit zijn veelal grote internationale bedrijven die bijna alle transacties afhandelen via creditcard. Mocht er toch een onterechte afschrijving zijn, dan kun je via jouw creditcardmaatschappij het verzoek indienen het teruggestort te krijgen. Wat bij autoverhuurbedrijven en ook camperverhuurbedrijven meestal wordt gehanteerd als voorwaarde is een borgsom. Het verhuurbedrijf wil in het geval dat jij schade maakt aan de auto, zeker kunnen zijn dat ze het geld op jou kunnen verhalen. Dit betekent dat je een aanbetaling zou moeten doen van honderd tot duizend euro. Als je een creditcard hebt, wordt die als reserve ingeboekt op de creditcard en hoef je geen echte aanbetaling te doen. Als je geen schade hebt, dan wordt de borgsom ook niet definitief afgeboekt.

Ga je met de auto naar Frankrijk of een ander land met tolwegen, dan is het ontzettend handig om een creditcard bij de hand te hebben, want je betaald altijd gepast en je hoeft niet voor contant geld te zorgen en je kunt door de poortjes waar men snel doorrijdt.

Andere creditcard voordelen op reis

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je naar een land gaat waar ze geen gebruik maken van de Euro. Dit is voornamelijk buiten de EU, maar ook binnen de EU zijn er landen waar er niet met de euro wordt betaald, denk bijvoorbeeld aan Engeland waar ze met de Pond betalen. Met een creditcard hoef je veel minder contant geld op zak te hebben, je hoeft geen geld om te wisselen en dat is dus ook veel veiliger. In sommige landen zoals Amerika is een creditcard in ieder geval echt onmisbaar. Let wel op dat pinnen met je creditcard vaak extra kosten met zich meebrengt. Als je geld moet pinnen in het buitenland kun je het beste dit met je gewone betaalpas doen van bijvoorbeeld ABN, ING of de Rabobank. Je moet voordat je op reis gaat dan wel even checken of je werelddekking aanstaat zodat je op vakantie niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Een creditcard is ook handig om mee te nemen op vakantie omdat het meteen een back-up is voor je andere betaalpassen. Mocht je normale betaalpas niet meer werken, dan kun je toch over geld beschikken als je gebruik maakt van je creditcard. Het is goed om bewust te zijn van wat voor soort creditcard je hebt en hoe deze te gebruiken is. Het is sowieso aan te raden om je handtekening op de kaart te zetten, daarnaast is het slim om te bedenken hoe je ermee kunt betalen. Sommige kaarten vragen altijd om een bevestigen via een pincode, bij andere kaarten is dit niet het geval en is een keer ‘swipen’ voldoende.  

Voordat je op reis gaat is het ook slim om te bedenken welk limiet je wilt op je creditcard. Als je een reis van 2000 euro aanbetaald via creditcard en je hebt een limiet van 2500, dan heb je mits je de rekening nog niet hebt betaald, nog maar 500 euro speling. Dit is vaak te weinig op vakantie. Verhoog dus eventueel de limiet op je kaart. Vind je het toch niet fijn om een creditcard te gebruiken in verband met het risisco, dan kun je voor een pre-paid creditcard kiezen, dat is een creditcard waar je eerst geld naar overmaakt wat je daarna kunt besteden net zoals een gewone creditcard.

Wat moet je doen als je je creditcard kwijt raakt op vakantie?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je je creditcard kwijtraakt of nog erger: dat je portemonne wordt gestolen op reis. Hier wil je natuurlijk liever niet over nadenken, maar komt toch geregeld voor. Met één telefoontje kun je je creditcard laten blokkeren, ook kan er met spoed een nieuwe creditcard naar je vakantie adres worden verzonden. Kijk hier voor meer informatie over met spoed een creditcard aanvragen. De meeste creditcard maatschappijen hebben erg goede service!

Previous post

Alles wat je moet weten over woestijnreizen

Next post

Reizen door de Sinaï: een magische belevenis