vakantietips

Medische kosten tijdens vakantie: wie betaalt de rekening?

Ben je op vakantie en beland je in het ziekenhuis of heb je andere acute zorg nodig? Weet jij wie uiteindelijk de rekening betaalt? Jijzelf, je zorgverzekeraar of claim je hem op je reisverzekering? Het is misschien geen fijn onderwerp, zo met de vakantiekriebels in je buik. Toch is het belangrijk om uit te zoeken. Zo ga je écht voorbereid op vakantie. Als er onverhoopt iets gebeurt, hoef je je geen zorgen te maken over die gepeperde rekening voor de gemaakte zorgkosten. Medische kosten op vakantie: wij leggen je in dit artikel uit hoe het zit.

Zorgverzekering en de adder

Een zorgverzekering vergoedt de medische kosten, zou je denken. Ook in het buitenland. En ja, dat is ook zo. Althans, gedeeltelijk. Met een basispremie ben je verzekerd voor de medische kosten zoals je die in Nederland vergoed zou krijgen voor de in Nederland geldende tarieven. En daar zit de adder. Want voor zorg betaal je niet overal dezelfde prijs. Dezelfde behandeling kan in Frankrijk, Thailand of de VS veel duurder zijn dan in Nederland. Helemaal als je wordt opgenomen of behandeld in een privékliniek.

Verschil in zorgkosten

Heb je een basiszorgverzekering, dan ontvang je een vergoeding voor de behandeling op basis van de in Nederland geldende tarieven.  Dat kan betekenen dat je niet een volledige vergoeding ontvangt. Risico: het verschil betaal je zelf bij. Of niet. Want er is een oplossing.

Reisverzekering

Je kunt de medische kosten bijverzekeren met de Doorlopende Reisverzekering. Handig, want deze aanvullende dekking vult het gat op tussen de vergoeding die je van je zorgverzekeraar krijgt en de  totale rekening van de buitenlandse zorgkosten. De aanvullende dekking medische kosten bij de Reisverzekering vult de vergoeding van je zorgverzekering dus aan tot het totale bedrag dat je aan zorgkosten in het buitenland moet betalen. Zo voorkom je die gepeperde rekening als ‘souvenir’.

Ongeluk op vakantie

Een voedselvergiftiging, een gescheurde enkelband tijdens het hiken, een insectenbeet, tijdens vakantie kan het ook goed misgaan. In Nederland weet je vaak wel wat je moet doen. Op vakantie is alles anders. De taal kan daarbij ook een barrière zijn. Als medische zorg noodzakelijk is, dan is het een geruststellende gedachte dat je vooraf alles goed hebt geregeld.

Tip

Kijk daarom voordat je op vakantie gaat je polisvoorwaarden van je zorgverzekering na. Controleer voor welke buitenlandse zorgkosten je bent verzekerd en welke maximale vergoeding je krijgt. Is de zorg op jouw vakantiebestemming duurder dan in Nederland en is de vergoeding van jouw zorgverzekeraar dus niet toereikend? Sluit dan de aanvullende dekking medische kosten via je Reisverzekering af. Zo ga je echt voorbereid en met een gerust gevoel op reis. Fijne vakantie!

Previous post

Dit is het beste moment om je vakantie te boeken

Next post

Las Vegas Loop

No Comment

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *